Miten talvi vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan ja lataamiseen?
Kirjoittanut: Mari Hyvönen, yritysmyynti Hämeen Auto Jyväskylä
Useiden autovalmistajien ilmoittamat sähköautojen kantamat, eli ”ranget” lähestyvät jo viittä sataa kilometriä, tai jopa enemmän. Talvella on kuitenkin hyvä ottaa huomioon realiteetit.
Täyssähköautoissa lämmitystoiminnot ja liikkuminen käyttävät samasta akusta saatavaa energiaa, joten sähkönkulutus kaikilla sähköautomalleilla on suurempaa talvi- kuin kesäajossa. Vaativassa talvikelissä range on siksi selvästi lyhyempi kuin kesällä.
On kuitenkin hyvä muistaa, että eri henkilöillä ajotavat ja keliolosuhteet vaikuttavat kulutukseen. Auton hankintatilanteessa on hyvä kiinnittää huomioita akun kokoon, riittääkö se päivittäisiin ajosuorituksiin myös talvella ja miten nopeasti auto latautuu, jos pitkiä matkoja tulee paljon.
Mikä sitten on asteiltaan niin kylmää, että sähköauton latausteho alkaa laskemaan?
Sähköauto alkaa rajoittamaan lataustehoa jo +10C asteen tuntumassa. Useimmat lataavat sähköauton akkua hidaslatauksessa kotona. Kotonakin auto kannattaa laittaa latautumaan heti ajosta tullessa, kuin aamulla akun ollessa jääkylmä. Mutta miten homma toimii pitkän matkan ajossa, kun etenemään pitäisi päästä ripeästi?
Usein keskustelupalstoilla ihmetellään, miksei auto ota vastaan talvella suurteholaturista kuin murto-osan luvatusta lataustehosta? Lähes joka kerta kyse on siitä, että akku on liian kylmä, eli auto rajoittaa lataamista. Lisäksi eri automerkit ottavat virtaa vastaan eri teholla. Vastoin yleistä luuloa, ajaminen talvella ei juuri saa akkua lämpenemään, vaan akun lämmitys tapahtuu erillisellä toiminnolla, esimerkiksi Volvon ja Renaultin malleissa navigoimalla latauspisteelle. Joissain automerkeissä lämmityksen voi käynnistää erikseen ajotietokoneesta. Akun lämmitys kestää vähintään 30 minuuttia. Eli 15 minuutin ajomatka ja akunlämmitys suurteholaturille, ei vielä riitä lämmittämään akkua tarpeeksi.
Kaikissa täyssähköautoissa ei vielä ole akun lämmitysmahdollisuutta. Ei sillä, etteikö ilman akun lämmitystä voisi mennä lataamaan, mutta silloin täytyy tiedostaa, että auto käyttää noin 10-15 minuuttia akun lämmittämiseen ja sen jälkeen akku alkaa latautumaan nopeammin. Myös akun täyttöasteella on merkitystä, alle 10 % varausteholla suurteholataukseen tuleva auto saa enemmän virtaa, kuin vastaavasti auto, jossa akkua on jäljellä 50 %. Volvon täyssähköiset My24 mallit ottavat vastaan max 200 kW ja latautuvat -10 asteen pakkasessa muutamasta prosentista 80 prosenttiin n. 25 minuutissa. Tien päällä ei juuri kannata jäädä odottamaan täyttä 100 % akkua, koska latausteho hidastuu, mitä täydempi akku on.
Toinen tekijä hitaamman lataustehon saamisessa luvattuun on se, että latausteho riippuu yksittäisen laturin maksimitehon lisäksi latauskentän kokonaistehosta, joka jaetaan kaikkien lataajien kesken. Esimerkki: ABC-Vaajakoskella latauskentän kokonaisteho on 250 kW ja siellä viisi 150kW suurteholatauspaikkaa (CCS). Jos lataamassa on yhtä aikaa kaksi Volvoa lämmitetyillä akuilla, akun aloitusvaraustaso molemmissa 8% , ensin latauksen aloittanut saa n. 150 kW ja toinen saa n. 100 kW. Latausteho voi myös muuttua kesken latauksen sitä mukaa, kun autojen akut täyttyvät. Jos paikalle tulee 2 autoa lisää, tuo 250 kW jakautuu kaikkien autojen kesken.
Lataustolpalla lataustehoa voi seurata joko sovelluksella tai lataustolpasta. Oman auton lataamiseen kannattaa perehtyä kesä- ja talvikeleissä, akun lämmittämisen talviajossa ja kokeilemalla lataamista etukäteen kotipaikkakunnalla. Varsin yksinkertaista, kun hieman opettelee uutta, sen jälkeen sähköautoilustakin tulee vain autoilua.
Oltuani 1,5 vuotta täyssähköautoilija, voin lämpimästi suositella täyssähköautoa Suomen talveen!
Lue lisää Defa latausratkaisuista >
Avain Vaunu Kuopio Hämeen Auto Jyväskylä Avain Vaunu Iisalmi