Uusilla renkailla kohti kesää!

Vanhan sanonnan mukaan renkaista ajatellaan usein vain että ne ovat mustat ja pyöreät. Ne joutavat vaihtoon vasta kun kulutuspinta on lain vaatimassa minimissä tai huollossa huomataan renkaiden olevan sileät. Harvemmin mietitään renkaan rakennetta, käyttöikää ja turvallisuustekijöitä.

Renkaat ovat auton yksi suurimmista turvallisuustekijöistä. Renkaat luovat kitkaa tiehen, jotta autoa on mahdollisuus hallita yllättävissäkin tilanteissa.
Oikeilla rengaspaineilla renkaat toimivat myös kuorman kantavana ja jousituksen mukana iskuja vaimentavana elementtinä.

kesärenkaat renkaat talvirenkaat

Väärällä rengaspaineella voi olla ikävät seuraukset polttoaineen kulutuksen noususta aina renkaan rikkoutumiseen asti. Liian alhaisilla rengaspaineilla ajettaessa renkaat lämpenevät ja kuluvat nopeasti. Jo pienikin vajaus kuluttaa rengasta odotettua nopeammin, siksi rengaspaineet on suositeltavaa tarkastaa säännöllisesti ja säätää ne kuormituksen mukaan valmistajan ilmoittamiin arvoihin. Meillä rengaspaineet tarkastetaan aina määräaikaishuollossa ja renkaiden vaihdon yhteydessä.

Renkaan kulumiseen vaikuttaa vahvasti myös auton alustageometria. Pyöränkulmat saattavat muuttua ajan myötä ulkoisten voimien tai kuluneiden pyöräntuennan osien seurauksena. Auton nelipyöräsuuntaus on suositeltavaa tehdä, jos renkaat ovat kuluneet epätasaisesti tai renkaisiin on kohdistunut teräviä iskuja.

pyörine suuntaus renkaiden kausivaihto

Lain mukaan kesärenkaan minimi urasyvyys on 1,6 mm, mutta käytännössä tällainen rengas on jo vaarallinen. Renkaan urien tehtävä on poistaa vettä renkaan kitkapinnan ja tien välistä. Kuvioinnilla pystyy tehokkaasti vaikuttamaan veden poistumiseen renkaan alta. Mikään turvajärjestelmä ei riitä paikkaamaan huonokuntoisten renkaiden aiheuttamaa riskiä vesiliirrosta. Suosittelemme renkaiden urasyvyydeksi vähintään 4 mm.

Talvirengas kesärenkaana on kelvoton. Talvirenkaiden rakenne ja kumimateriaali on suunniteltu kylmiin olosuhteisiin. Vaikka talvirenkaissa olisikin vielä kulutuspintaa jäljellä, näitä ei pidä ajaa missään tapauksessa kesällä loppuun asti. Talvirenkaiden vesiliirron riski alkaa huomattavasti alhaisemmissa nopeuksissa, jarrutusmatka on pidempi ja reagointi on hitaampi kuin kesärenkaissa.

Renkaan kyljestä löytyy useimmiten DOT-merkintä, joka vastaa renkaan valmistusviikkoa. Merkintä koostuu neljästä numerosta esimerkiksi 1519. Näistä kaksi ensimmäistä numeroa ilmaisee valmistusviikon ja kaksi jälkimmäistä ilmaisee valmistusvuoden. Oikein varastoituna rengas säilyttää ominaisuutensa useita vuosia.

Ikääntyessään renkaan kumi kovettuu ja rengas menettää ominaisuuksia ja pahimmillaan rengas saattaa puhjeta ikääntyneen kumiseoksen seurauksena. Yli viiden vuoden ikäiset renkaat ovat suositeltavaa vaihtaa uusiin, vaikka renkaissa olisikin vielä kulutuspintaa jäljellä. Näin ajoturvallisuus pysyy huipputasolla renkaiden osalta.

rengashotelli

Rengasvalitsimestamme löydät helposti autosi rekisteritunnuksella rengassarjojen hinnat asennettuina.

Rengasvalitsimeen

Autamme mielellämme sinua etsimään sopivat renkaat autoosi!