Volvo XC40 P8 veturina Elwood Boats -sähköveneille

 

Skandinaavista sähköistä liikkumista

Perustin yritykseni Elwood Boats Oy:n syksyllä 2019 ja visionani oli tuoda markkinoille mallisto klassisen kauniita, kestäviä, käsityönä tehtyjä puuveneitä, jotka kätkevät sisäänsä modernin, hiljaisen, ympäristöystävällisen täysin sähköisen voimalinjan. Voimalinjan toimittajaksi valittiin suomalainen mainetta ja kunniaa kansainvälisestikin saavuttanut Oceanvolt.

En ollut tuolloin vielä siirtynyt autoilun puolella sähköön, en edes hybridiin. Mutta sähköisen veneilyn kanssa työskennellessäni kiinnostus ja innostus kaikkeen sähköiseen liikkumiseen luonnollisesti kasvoi nopeasti erittäin suureksi. Alkuvuodesta 2021 kun venemallisto oli suunniteltu, prototyyppivene rakennettu, testattu ja hyväksi todettu ja ensimmäiset kaupatkin tehty, päätin ryhtyä kartoittamaan täyssähköauton hankintaa yritykseni ja itseni käyttöön.

Valintakriteerinä työkäytön kannalta merkittävin oli riittävä vetomassa peräkärrylle, jotta kaluston ja tarvikkeiden siirtely onnistuu kaikissa olosuhteissa. Yksityiskäytön puolella taas kokoluokan ja korimallin sanelivat viisihenkinen perhe ja keskikokoinen koira. Näillä kriteereillä houkuttelevimmaksi vaihtoehdoksi nousi Volvo XC40 Recharge P8. Lisäbonuksena tässä valinnassa tulisivat vielä merkin sukujuuret länsinaapurissamme, omaa silmää miellyttävä ulkonäkö ja yleinen laatuvaikutelma. Ja vielä kirsikkana kakun päällä olisi auton valtava suorituskyky teholukemilla, joita on polttomoottoriautojen puolella totuttu näkemään lähinnä vain ns. “superautojen” luokassa.

Kävin alkukesästä 2021 ensin lyhyellä koeajolla Kuopion Avain Vaunulta alleni saamalla XC40 P8:lla. Jo ensi metreiltä auto vakuutti minut kaikilla ominaisuuksillaan. Hieman myöhemmin sain auton vielä yön yli koeajoon, jolloin perhekin pääsi tutustumaan autoon ja vastaanotto oli varsin hyväksyvä. Pian tämän jälkeen kypsyi päätös tilata Elwoodille oma XC40 P8, väriksi valikoitui näyttävä Denim Blue ja auto päätettiin varustaa yritykseni logoilla. Toimitusaikakin oli kohtuullinen kolmisen kuukautta. Sain autoon hyvän rahoituksen ja pystyin hyvin perustelemaan itselleni elämäni ensimmäisen uuden auton tilauksen, kun laskin parin edellisen autoni todelliset kuukausikulut, ottaen laskelmiin mukaan arvonaleneman, polttoaine-, huolto- ja korjauskulut ja vertaamalla niitä uuden, takuunalaisen auton huolettomaan käyttöön, erittäin edullisiin käyttökuluihin ja oletettuun arvonalenemaan. Ero kuukausimenoissa vanhan polttomoottoriauton ja uuden sähköauton välillä jäi yllättävän pieneksi.

Koko tilaus- ja toimitusprosessin ajan sain erinomaista henkilökohtaista palvelua Avain Vaunun Ilja Kondratyevilta. Ilja piti minut hienosti ajan tasalla valmistuksen etenemisestä ja hoiti auton luovutuksen ja käytön opastuksen. Auto on nyt ollut meillä käytössä noin kuukauden ajan ja se on ollut odotetun hyvä. Koko perhe on ollut erittäin tyytyväinen autoon ja sillä on ollut ilo lähteä liikenteeseen säällä kuin säällä. Käyttö on helppoa ja vaivatonta, lataaminen tapahtuu pääosin kotona latauslaitteesta eikä vaadi muuta kuin kytkeä kaapeli kiinni yön ajaksi muutaman kerran viikossa. Lämmityksen voi käynnistää kännykällä ja auto lämpenee todella nopeasti.

Omiin kokemuksiini perustuen voin lämpimästi suositella kaikille ennakkoluulotonta tutustumista sähköiseen liikkumiseen niin maalla kuin vesilläkin. Moni voi yllättyä positiivisesti. Jälkimmäiseen voi tutustua yritykseni verkkosivulla www.elwood.fi

Pasi Virnes
Perustaja, toimitusjohtaja
Elwood Boats Oy